Gent VNG al Facebook

Twitter VNG

diumenge, 14 de febrer del 2010

wiki:Biblioteca Museu Víctor Balaguer

De Viquipèdia


La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, està situada a Vilanova i la Geltrú i va ser fundada l'any 1884 per Víctor Balaguer, en senyal d'agraïment a la ciutat pel suport rebut en la seva carrera política. Des de l'any 2000 el museu és secció del Museu Nacional d'Art de Catalunya i la biblioteca secció de la Biblioteca de Catalunya.

L'edifici

L'edifici, construït entre els anys 1882 i 1884, és obra de l'arquitecte Jeroni Granell i es troba al centre de Vilanova i la Geltrú, rodejat entre d'altres per l'estació de trens, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la UPC, i la biblioteca d'aquesta universitat. Fou concebut expressament per albergar una biblioteca i un museu, cosa gens habitual en l'època. L'edifici té forma de temple, amb decoracions neoegípcies i neogregues.
A la façana de l'edifici s'hi troben les escultures de l'arquebisbe Francesc Armanyà i el poeta Manuel de Cabanyes, que foren destacats vilanovins del segle XIX. Damunt l'entrada es pot llegir el lema Surge et ambula (Aixeca't i camina, en llatí).
Destaca també el jardí vuitcentista que envolta l'edifici.

La biblioteca


Concebuda amb la intenció de donar a conèixer, mitjançant objectes i documents de tot tipus, la totalitat del saber, el seu fundador va aportar-hi llibres, revistes i documents de tota mena.
Actualment reuneix uns 40.000 llibres i gairebé 2.000 títols de publicacions periòdiques d'entre els segles XVIII i XX. A més de tot això, cal tenir en compte el recull d'unes 50.000 cartes i de diversos manuscrits literaris i polítics de Víctor Balaguer. Tot això la converteix en una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riques de Catalunya.
També disposa de documents de Joan Alemany, de Joan Rius Vila, d'Eduard Toldrà, de José Cruset, i d'Enric Cristòfor Ricart entre d'altres.

La pinacoteca

La pinacoteca comprèn una de les millors col·leccions de pintura catalana del segle XIX i segle XX, amb obres de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Vayreda, Martí Alsina, Dionís Baixeras, Isidre Nonell, Durancamps i Xavier Nogués, entre d'altres, mostrant bàsicament la col·lecció original del fundador. Les obres es troben exposades en ordre cronològic per evocat l'escola de Roma sobre l'art català del segle XIX.[1]
No només això, sinó que conté pintures cedides del Museu del Prado, com "El dos de Maig" de Joaquim Sorolla i "La Sagrada Família" d'El Greco. També són cedides pel mateix museu de Madrid, obres de pintors com Luca Giordano, Murillo, Rubens, Ribera, Goya, etc.
A la segona planta es troba, dins la secció coneguda com "Escola de Vilanova", obres d'altres autors vilanovins i de modernistes com Joan Ferrer i Miró, Joaquim Mir, José de Togores, Anglada-Camarasa i Joan Llimona, entre d'altres.

Les col·leccions


Com els antics col·leccionistes del segle XIX, la col·lecció es troba subdividida en diferents subcol·leccions, degut a l'interès pluridisciplinar de Balaguer:
  • Arqueologia i etnografia:

    • Col·lecció egípcia
    • Col·lecció precolombina
    • Col·lecció filipina
    • Col·lecció oriental
    • Col·lecció arqueològica
    • Col·lecció d'arts decoratives
  • Llegat 56
  • Cafè Foment
La col·lecció disposa d'una sala egípcia on es poden trobar objectes autèntics de l'època de l'Antic Egipte, fins i tot, hi ha una mòmia d'un nen. També, disposa d'escultures com la de Vallmitjana i les de Manolo Hugué.
Té una sala d'exposicions temporals.

Referències

  1. Catàleg informatiu del museu

Bibliografia

  • Muñoz d'Imbert, Sílvia. «Surge et Ambula. 125 anys de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer». Bonart [Girona], num. 122 (Desembre 2009), p. 56. ISSN 1885-4389.
  • Trullén, Josep Maria (dir). Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Guia de les Col·leccions del Museu. Organisme Autònom BMVB, 2001. ISBN 84-931438-3-9.

Enllaços externs

Commons-logo.svg
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

#pinterestvng

Youtube