De Viquipèdia
L'edifici
A la façana de l'edifici s'hi troben les escultures de l'arquebisbe Francesc Armanyà i el poeta Manuel de Cabanyes, que foren destacats vilanovins del segle XIX. Damunt l'entrada es pot llegir el lema Surge et ambula (Aixeca't i camina, en llatí).
Destaca també el jardí vuitcentista que envolta l'edifici.
La biblioteca
Actualment reuneix uns 40.000 llibres i gairebé 2.000 títols de publicacions periòdiques d'entre els segles XVIII i XX. A més de tot això, cal tenir en compte el recull d'unes 50.000 cartes i de diversos manuscrits literaris i polítics de Víctor Balaguer. Tot això la converteix en una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riques de Catalunya.
També disposa de documents de Joan Alemany, de Joan Rius Vila, d'Eduard Toldrà, de José Cruset, i d'Enric Cristòfor Ricart entre d'altres.
La pinacoteca
No només això, sinó que conté pintures cedides del Museu del Prado, com "El dos de Maig" de Joaquim Sorolla i "La Sagrada Família" d'El Greco. També són cedides pel mateix museu de Madrid, obres de pintors com Luca Giordano, Murillo, Rubens, Ribera, Goya, etc.
A la segona planta es troba, dins la secció coneguda com "Escola de Vilanova", obres d'altres autors vilanovins i de modernistes com Joan Ferrer i Miró, Joaquim Mir, José de Togores, Anglada-Camarasa i Joan Llimona, entre d'altres.
Les col·leccions
- Arqueologia i etnografia:
- Col·lecció egípcia
- Col·lecció precolombina
- Col·lecció filipina
- Col·lecció oriental
- Col·lecció arqueològica
- Col·lecció d'arts decoratives
- Llegat 56
- Cafè Foment
Té una sala d'exposicions temporals.
Referències
- ↑ Catàleg informatiu del museu
Bibliografia
- Muñoz d'Imbert, Sílvia. «Surge et Ambula. 125 anys de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer». Bonart [Girona], num. 122 (Desembre 2009), p. 56. ISSN 1885-4389.
- Trullén, Josep Maria (dir). Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Guia de les Col·leccions del Museu. Organisme Autònom BMVB, 2001. ISBN 84-931438-3-9.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada