Gent VNG al Facebook

Twitter VNG

diumenge, 14 de febrer del 2010

wiki:Sergi López

http://www.directe.cat/imatges/noticies/sergi-lopez.jpg

De Viquipèdia

Nom real: Sergi López i Ayats
Naixença: 22 de desembre de 1965 (1965-12-22) (44 anys)
Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Nacionalitat: Catalunya Catalunya
Premis César

Millor actor
2000 - Harry un ami qui vous veut du bien
Altres premis

Festival de Cinema de Sitges
Gran angular al millor actor
1997 - Western
Premis Butaca
Millor actor català de cinema
2001 - El cielo abierto
2006 - El laberinto del fauno
Mostra de Venècia

Millor actor
1999 - Une liaison pornographique
Fitxa a IMDb
Sergi López i Ayats (Vilanova i la Geltrú, 22 de desembre de 1965) és un actor català de teatre i cinema.

Biografia

Es va iniciar en la interpretació en el teatre amateur (per exemple, en representacions d'Els Pastorets a la seva ciutat natal). Començaria a estudiar teatre a Barcelona però acabaria per marxar a França per estudiar interpretació a l'escola de Jacques Lecoq. En l'època d'actor teatral, va participar en diversos muntatges. Per exemple, va compartir escena amb Toni Albà en obres com ara "BRAMS" o la kumèdia dels herrors (1986), que també havien escrit i dirigit a l'ensems. Altres obres d'aquest període són Fins al fons i, més endavant, Lisistrata (1996).
Més endavant i des de França, començaria també a fer cinema. El 1991 va decidir presentar-se a un càsting del director Manuel Poirier, que el descobriria al cinema. La seva primera pel·lícula es titulava La Petite amie d'Antonio (1992). En van seguir sis més amb Poirier i encara d'altres amb altres directors francesos. El 1997 amb Western, de Manuel Poirer, va arribar el primer èxit internacional, participació al festival de Canes, a més de dues nominacions importants: nominació a l'Oscar per a la pel·lícula i nominació al César com a millor promesa. Més endavant, l'any 2000, va rebre el premi César al millor actor (primer no francès en rebre'l) i el premi al millor actor europeu pel seu paper a Harry, un ami qui vous veut du bien.
El 1997, amb 32 anys, va filmar la primera pel·lícula en català (Caricies, de Ventura Pons). En els darrers anys ha participat en diferents produccions, en català i en castellà, però també en francès i àdhuc en anglès (Dirty pretty things, de Stephen Frears i amb Audrey Tautou). Per les pel·lícules Sólo mía i El laberinto del fauno ha rebut nominacions als premis Goya.
L'any 2008 va tornar als escenaris amb el monòleg Non Solum, espectacle escrit i dirigit amb el seu company d'estudis Jorge Picó.[1][2]
El novembre de 2009, Sergi López, així com un grup de persones conegudes de Vilanova i la Geltrú, va donar suport a la campanya per els referèndums sobre la independència de Catalunya.[3][4]

Filmografia

Referències

  1. «Fitxa de l'obra "Non Solum"» (en català). TeatreNacional.com. [Consulta: 7 febrer 2010].
  2. «Non Solum amb Sergi López. Notícia de teatre» (en català). CiutatOci.com, setembre de 2008. [Consulta: 7 febrer 2010].
  3. «L'actor Sergi López dóna suport al 13-D» (en català). ElPunt.cat, 27 de novembre de 2009. [Consulta: 7 febrer 2010].
  4. «“Cal demostrar que l’independentisme no és un moviment de quatre violents”» (en català). ElSingularDigital.cat, 18 de novembre de 2009. [Consulta: 7 febrer 2010].

Enllaços externs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

#pinterestvng

Youtube