Gent VNG al Facebook

Twitter VNG

diumenge, 14 de febrer del 2010

wiki:Carnaval de Vilanova i la Geltrú

El Carnaval de Vilanova és una celebració de forta arrel tradicional, amb influències vuitcentistes i que conté una diversitat extraordinària de tipologies carnavalesques: àpats, batalles, danses, disfresses, comparses, cors satírics, etc., i tot amb una participació popular massiva. A diferència dels altres carnavals, el de Vilanova i la Geltrú (Garraf) es caracteritza per una profunda crítica social més que pel simple de fet de lluïr carrosses i vestits.

La Festa

Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 1985, és una celebració d'arrel tradicional i de participació popular multitudinària, que generalment cau a mitjans de febrer. És un carnaval més satíric que de lluïment (en contrast amb el de Sitges), on la disbauxa dels seus veïns surt a la llum a l'empar de la dita "Per Carnaval, tot s'hi val!".
Té un preludi, el dissabte abans del Dijous Gras, quan se celebra el tradicional Ball de Mantons, però comença de debò el Dijous gras, quan se celebra l'àpat ritual, la xatonada, que sol acabar-se amb una empastifada de merenga entre comensals. El divendres se celebra l'Arrivo, una cercavila de màscares agrupades per societats que surten a rebre al rei Carnestoltes. Dissabte és el dia del Moixó Foguer (una mena d'ocell humà untat de mel i revestit de plomes que apareix i desapareix de dins una caixa) i dels mascarots (màscares individuals, lliures de tota disciplina de grup) que es passegen per la ciutat procurant de conèixer els altres i de no ser reconeguts.

El dia central i més emblemàtic és el diumenge de Carnaval, quan Vilanova s'omple de comparses: una desfilada de parelles (unes sis mil) arrenglerades darrere la bandera de la societat corresponent. Les comparses passen saltant al ritme d'una marxa militar popularitzada (El Turuta, de Román de San José) i tirant caramels a la gent dels balcons i del carrer i a les altres comparses que es troben. Finalment, conflueixen totes a la plaça de la Vila, on es fan, de primer, les passades de lluïment i, després, les batalles de caramels. A la tarda es ballen les tradicionals Danses de Vilanova. Durant tot el dia el noi vesteix una barretina i una americana o un mocador i faixa (el vestuari canvia en cada societat) i les noies un mantó de Manila, clavells al cap i faldilla.

Dilluns de Carnaval surten els Cors de Carnestoltes (mascarades que canten lletres iròniques, humorístiques o simplement gracioses), el dimarts surt la comparsa del Vidalot, i el Dimecres de Cendra es clausura el Carnaval amb l'Enterrament de la Sardina.

La setmana

Federació d'Associacions pel Carnaval


logo


Actualment la festa està coordinada i organitzada per la junta de la FAC (Federació d'Associacions pel Carnaval), que és escollida per la cinquantena d'entitats de la ciutat que la formen: ABBS Teresa Carulla, A.E. Talaia, Agrupació de Balls Populars, Amics Voramar, Anònim Vilanoví, Associació dels Tres Tombs, Associació de Veïns del Centre Vila, Associació de Veïns de la Collada, Associació de Veïns de la Geltrú, Associació de Veïns de la Plaça de la Sardana, Societat de Botiflers de Vilanova, Associació de Veïns de Sant Joan, Associació de Veïns del Tacó, Associació de Veïns del Molí de Vent, Ball d'Enveja, Bordegassos de Vilanova, Can Pistraus, Can Sandàlia, Círcol Catòlic, Club Nàutic Vilanova, Club Tennis Vilanova, Confraria de Pescadors, El Guixot, El Tast, Els Borregos de Vilanova, Els Boters de Mar, Els Pirates de la Costa del Garraf, Els Poca-Soltes, Endimari, Entitat Carnavalesca Marítims, Falcons de Vilanova, Foment Vilanoví, La Castanya, La Cova, La Disbauxa Vilanovina, La Fita, La Fundació EB Vilanova, La Gresca, La Medusa, La Nyora, La Pitonga, La Puput, La Unió Vilanovina, Moto Club Penya Motorista Vilanova, Olímpic FC, Orfeó Vilanoví, Penya Barcelonista Vilanova, Penya Filatèlica, SEPC La Gavina, Societat Cultural i Recreativa La Gran Penya, Societat Sardanista Dansaires Vilanovins.

Aquesta manera d'organitzar el Carnaval de Vilanova, a través de la FAC, el converteix en l'únic que és organitzat per la societat civil.

Vegeu també

Comparses de Vilanova

Enllaços externs



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

#pinterestvng

Youtube